Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Μεταβυζαντινή Αγιογραφία

Μεταβυζαντινή Αγιογραφία





Μικρή αναφορά στην τέχνη της αγιογραφίας

από την άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι τους νεώτερους χρόνους





Βιβλιογραφία & σύνδεσμοι



Για την παρουσίαση αυτή σταχυολογήθηκαν εικόνες μόνο από αυτές που υπάρχουν στο διαδίκτυο και θα πρέπει να συγχωρεθεί ως εκ τούτου η απουσία κάποιων αντιπροσωπευτικών έργων και η μέτρια ανάλυση κάποιων άλλων.

Εστιάσαμε την προσοχή μας κυρίως στην τέχνη του ελληνικού χώρου κατά τους πρώτους αιώνες της τουρκοκρατίας, καθόσον για την εποχή αυτή η τεκμηρίωση είναι πλουσιότερη και πληρέστερη. Δεν λείπουν όμως οι αναφορές σε άλλες χώρες και όπου είναι δυνατό προτείνονται οι σχετικοί σύνδεσμοι. Ελπίζουμε πως με σταδιακές ανανεώσεις οι σελίδες μας θα καλύψουν σφαιρικότερα το θέμα τους.


Η εικόνα επάνω δεξιά ("Οι τρεις θυγατέρες") είναι έργο του Μιχ. Χωματζά (1734), και βρίσκεται στο


Σύνδεσμοι:




Στο κείμενο παραπέμπουμε σε αρκετές ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες σχετικού περιεχομένου, τόσο σε αυτές που αποτελούν τις πηγές των εικόνων όσο και σε αυτές που μπορούν να χρησιμεύσουν για εμβάθυνση. Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι ελάχιστες είναι διεθνώς οι σελίδες με ανάλογο αντικείμενο. Παρακάτω δίνουμε τις πιο ενδιαφέρουσες και περιεκτικές διευθύνσεις:

1. Περιοδικό Αρχαιολογία & Τέχνη. Στις σελίδες του παρουσιάζεται ολόκληρο το αφιέρωμα στην ελληνική ζωγραφική

2. Υπουργείο Πολιτισμού. Η καλύτερη και πληρέστερη ελληνική παρουσία στο διαδίκτυο για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Μπορεί από εδώ κάποιος να εξερευνήσει τον πολιτιστικό χάρτη της Ελλάδας, να χρησιμοποιήσει τη μηχανή αναζήτησης, να ερευνήσει το θεματικό κατάλογο μουσείων, τον αλφαβητικό κατάλογο μνημείων και αρχαιολογικών χώρων. Ιδιαίτερης προσοχής αξίζουν :

Η παρουσίαση της έκθεσης "

3. Novgorod Icon Gallery, μια εξαιρετική συλλογή ρωσικών εικόνων. Γιά μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της ρωσικής τέχνης, μπορεί να ανατρέξει κανείς και στο αφιέρωμα Russian Culture του About.com ή στο άρθρο History of painting της Britannica.

4. Bulgarian Heritage Μιά βουλγαρική ιστοσελίδα μάλλον τουριστική αλλά με ενδιαφέρουσες και σπάνιες για το διαδίκτυο πληροφορίες και φωτογραφίες. Ειδικότερου ενδιαφέροντος το Bulgarian Monasteries.

5. Painted Churches of Northern Romania Από την UNESCO

6. Serbian Heritage Από το σερβικό Ινστιτούτο Προστασίας και Διατήρησης Μνημείων Πολιτισμού

7. Churches and monasteries in the region of Ohrid Από την πόλη της Αχρίδας

8. Για μια συστηματικότερη έρευνα πάνω στις βυζαντινές και μεταβυζαντινές σπουδές, όπως αυτές παρουσιάζονται στο διαδίκτυο, θα πρέπει κανείς να ξεκινήσει από σημεία όπως τα:
Byzantine Studies Page, Byzantine and Medieval Links Index και History of Romiosini, ενώ υπάρχει και μηχανή αναζήτησης επ' ονόματι Argos, εξειδικευμένη στην αρχαία και μεσαιωνική ιστορία.

9. Greek Index Γενικός κατάλογος με επιλεγμένους συνδέσμους για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου